Váš nákupní košík: prázdný Přihlášení obchod@sagit.cz
196
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. e) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb.:
Vyhláška č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby, se mění takto:
1. V § 1 písmeno e) zní:
"e) | nebezpečím biologický, chemický nebo fyzikální činitel v potravině, který může porušit její zdravotní nezávadnost,". |
2. V § 1 písmena j) a k) znějí:
"j) | ověřovacími postupy posouzení, zda plán systému kritických bodů účinně ovládá významná nebezpečí a zda se tento plán dodržuje, |
k) | správnou výrobní a hygienickou praxí dodržování všech právem upravených výrobních postupů a požadavků a uplatnění technických, technologických a hygienických pravidel odpovídajících obecně uznávanému vědeckému poznání pro dosažení zdravotně nezávadných výrobků a zveřejněných Ministerstvem zemědělství ve Věstníku Ministerstva zemědělství České republiky,". |
3. V § 2 odstavec 1 včetně poznámky pod čarou č. 1a) zní:
"(1) Systém kritických bodů se upravuje pro každý výrobní proces odděleně podle druhu výrobku a způsobu výroby. Výrobce může přizpůsobit systém kritických bodů také podle rozsahu výroby, popřípadě i podle uplatnění správné výrobní a hygienické praxe, nejde-li o výrobu pokrmů v zařízeních poskytujících stravovací služby.1a)
1a) | § 24 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů.". |
4. V § 2 odstavec 5 zní:
"(5) Po vymezení výrobní činnosti a odpovědnosti výrobce se provede popis výrobku, sestavení diagramu výrobního procesu a jeho potvrzení za provozu. Do popisu výrobku se zahrnou údaje:
a) | vztahující se ke zdravotní nezávadnosti, zejména o složení, biologických, chemických a fyzikálních vlastnostech, |
b) | o mikrobicidním nebo mikrobiostatickém ošetření (tepelné úpravě, zmrazování, nakládání, uzení, solení, použití konzervačních látek), |
c) | o způsobu balení, |
d) | o datu použitelnosti nebo datu minimální trvanlivosti a vlastnostech potraviny podmiňujících způsob jejího skladování, včetně dokladů o správnosti určení data použitelnosti nebo data minimální trvanlivosti a podmínek skladování, |
e) | o způsobu a podmínkách pro uvádění výrobku do oběhu, |
f) | o technologickém postupu výroby výrobku, |
g) | o předpokládaném použití výrobku.". |
5. V § 2 se za odstavec 6 vkládá nový odstavec 7, který zní:
"(7) Pokud se výrobce rozhodne uplatnit při výrobě potravin pravidla správné výrobní a hygienické praxe a prokáže analýzou nebezpečí schopnost po jejich zavedení ovládat nebezpečí, systém a rozsah kritických bodů může této skutečnosti přizpůsobit.".Dosavadní odstavce 7 až 12 se označují jako odstavce 8 až 13.
6. V § 2 odstavec 11 zní:
"(11) Dále se stanoví časový harmonogram ověřovacích postupů a vnitřních auditů, kterými se zjišťuje správnost plánu a účinnost systému kritických bodů. Ověřovací postupy zahrnují zejména
a) | ověření správnosti plánu kritických bodů (přezkoumání jednotlivých prvků plánu, analýza nebezpečí, určení sledovaných znaků, metody a četnost sledování, hodnoty kritických mezí a nápravná opatření, časový harmonogram ověřovacích postupů a vnitřních auditů), |
b) | ověřování metod sledování v kritických bodech při provozování systému kritických bodů (použití jiných metod, ověřování čidel, kontrola správnosti), |
c) | ověřování funkce systému kritických bodů (přezkoumávání systému kritických bodů a jeho záznamů, přezkoumávání překročení kritických mezí a způsobu rozhodnutí o nakládání s výrobkem, potvrzení, že kritické body jsou ve zvládnutém stavu, vyhodnocování dalších souvisejících informací, výsledků výstupní kontroly, rozborů výrobků, reklamací).". |
7. V § 2 odst. 12 písm. a) se vkládá nový bod 1, který zní:
"1. vymezení výrobní činnosti a odpovědnosti výrobce,".Dosavadní body 1 až 6 se označují jako body 2 až 7.
8. V § 2 odst. 12 se na konci písmene a) doplňují body 8 a 9, které znějí:
"8. stanovení nápravných opatření,
9. časovém harmonogramu ověřovacích postupů a vnitřních auditů,".
9. V § 2 odst. 12 písm. b) bod 4 zní:
"4. výsledcích použitých ověřovacích postupů a vnitřních auditů,".
10. Příloha zní:
"Příloha k vyhlášce č. 147/1998 Sb.
1. | Vymezení výrobní činnosti a odpovědnosti výrobce |
2. | Provedení popisu výrobku včetně zjištění jeho očekávaného (předpokládaného) použití |
3. | Sestavení diagramu výrobního procesu |
4. | Potvrzení diagramu výrobního procesu za provozu |
5. | Provedení analýzy nebezpečí |
6. | Stanovení kritických bodů |
7. | Stanovení znaků a hodnot kritických mezí pro každý kritický bod |
8. | Vymezení systému sledování zvládnutého stavu v kritických bodech |
9. | Stanovení nápravných opatření pro každý kritický bod |
10. | Stanovení časového harmonogramu ověřovacích postupů a vnitřních auditů |
11. | Zavedení evidence obsahující dokumentaci o postupech a vedení záznamů". |
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. července 2002.
Ministr:
Ing. Fencl v. r.
Lukáš Slanina, Michal Pazdera, Tomáš Grygar - Nakladatelství Leges, s. r. o.
Nový komentář k zákonu o realitním zprostředkování přináší praktický a zasvěcený výklad jednotlivých ustanovení s přesahy do související právní úpravy. Předkládá východiska nejasností a nepřesností zákona o realitním zprostředkování: Co je součástí služeb realitního ...
Cena: 490 KčKOUPIT
Václav Pilík, Dalibor Nový, Petr Dobiáš, Miroslav Sedláček, Martina Kostková, - Wolters Kluwer, a. s.
Publikace s názvem Zvláštní způsoby uzavírání smluv. Jednostranné sliby přináší systematické zpracování dvou specifických oblastí závazkového práva, jejichž souvislost je užší, než se z prvního pohledu zdá. První část se věnuje zvláštním způsobům uzavírání smluv nejen v rozsahu ...
Cena: 445 KčKOUPIT
Nakladatelství Leges, s. r. o.
Docent JUDr. Mgr. Jiří Herczeg, Ph.D., vysokoškolský učitel, člen katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy, advokát specializovaný na obhajobu v trestních věcech a dlouholetý člen redakční rady časopisů Kriminalistika a Trestněprávní revue, zemřel v červenci 2017 ...
Cena: 380 KčKOUPIT
Nakladatelství Sagit, a. s.
Horní 457/1, 700 30 Ostrava-Hrabůvka
Společnost je zapsaná v obchodním
rejstříku vedeném KS v Ostravě,
oddíl B, vložka 3086.
IČ: 277 76 981
DIČ: CZ27776981
Zásilkový obchod: 558 944 614
Předplatné ÚZ: 558 944 615
Software: 558 944 629
Knihkupci: 558 944 621
Inzerce: 558 944 634
Zásilkový obchod: obchod@sagit.cz
Předplatné ÚZ: predplatne@sagit.cz
Software: software@sagit.cz
Knihkupci: knihkupci@sagit.cz
Inzerce: inzerce@sagit.cz