Váš nákupní košík:  prázdný Přihlášení obchod@sagit.cz

Navigace:  Úvod  »  E-shop  »  Knihy

GDPR v personalistice

GDPR v personalistice

GDPR představuje milník v oblasti zpracování osobních údajů v Evropské unii. Byť nejde v pravém slova smyslu o revoluci, dotkne se určitým způsobem každého správce osobních údajů, tedy i všech zaměstnavatelů, kteří z povahy věci zpracovávají osobní údaje o zaměstnancích.

Blíže ke struktuře a obsahu knihy

Dobrá orientace v GDPR je tedy základním předpokladem úspěšné aplikace tohoto právního předpisu, který od 25. května 2018 stanovuje obecný rámec pro zpracování osobních údajů i v oblasti pracovněprávních vztahů. V praxi však je leckdy obtížné obecný právní předpis aplikovat na konkrétní zpracování. Proto tato nová publikace přibližuje zpracování osobních údajů v podmínkách zaměstnavatelů, a to nejen výkladem GDPR v úzké vazbě na pracovněprávní oblast, konkrétně tedy jak pracovat s osobními údaji uchazečů o zaměstnání, zaměstnanců a bývalých zaměstnanců, včetně příkladů, ale rovněž ucelenou sekcí více než 50 odpovědí na časté, ale i méně frekventované, otázky, které jsou pro přehlednost rozčleněny do oblastí podle fáze, ve které se zpracování osobních údajů nachází (před vznikem pracovního poměru, v jeho průběhu a po skončení).

Pro koho je kniha určena?

Tato specifická publikace je určena všem, kdo zajišťují soulad zpracování osobních údajů u zaměstnavatele, tj. personalistům, členům compliance týmů, ale i účetním apod. Jako výborný zdroj informací o zpracování osobních údajů zaměstnanců mohou publikaci využít studenti, ale i širší odborná veřejnost.

O autorovi

Autor již devátým rokem působí na Úřadu pro ochranu osobních údajů, z toho pátým rokem jako ředitel Odboru konzultačních agend, ve kterém se zabývá stížnostní a konzultační agendou. Od dubna 2018 je držitelem certifikátu CIPP/E Mezinárodní asociace profesionálů v oblasti ochrany soukromí.

Platnost publikace

Platí i pro rok 2020.

autor: JUDr. Jiří Žůrek vydal: Anag, spol. s r. o., podle stavu k 26. 2. 2020, 176 stran
ISBN: 978-80-7554-210-6

Cena: 329 Kč
včetně 10% DPH

KOUPIT

Obsah publikace

Předmluva - str. 9
První část Výklad GDPR s důrazem na personální oblast
1. Základní informace o GDPR - str. 14
1.1 Nejdůležitější základní pojmy a jejich význam v personální oblasti - str. 20
2. Zásady zpracování osobních údajů - str. 32
2.1 Zákonnost zpracování aneb právní důvody zpracování - str. 33
2.2 Transparentnost a korektnost - str. 43
2.3 Účelové omezení - str. 44
2.4 Minimalizace - str. 45
2.5 Přesnost - str. 47
2.6 Omezení uložení - str. 47
2.7 Integrita a důvěrnost (zabezpečení osobních údajů) - str. 48
3. Vztah správce a zpracovatele (externí mzdová účtárna) - str. 54
4. Nové povinnosti v GDPR ve vazbě na personalistiku - str. 58
4.1 Záznamy o činnostech zpracování (včetně vzoru) - str. 59
4.2 Povinnosti při porušení zabezpečení osobních údajů - str. 63
4.3 Pověřenec pro ochranu osobních údajů - str. 68
4.4 Posouzení vlivu na ochranu osobních údajů a předchozí konzultace - str. 70
5. Práva zaměstnanců podle GDPR - str. 74
5.1 Informace poskytované zaměstnancům - str. 74
5.2 Právo zaměstnance na přístup k osobním údajům - str. 78
5.3 Právo na opravu - str. 79
5.4 Právo na výmaz - str. 80
5.5 Právo na omezení zpracování - str. 81
5.6 Právo na přenositelnost údajů - str. 82
5.7 Právo vznést námitku - str. 82
5.8 Právo nebýt předmětem automatizovaného individuálního rozhodování - str. 83
6. Předávání osobních údajů zaměstnanců do třetích zemí (mateřské společnosti) - str. 86
6.1 Předávání v rámci Evropské unie - str. 88
6.2 Předávání do zemí mimo Evropskou unii (a EHP)  - str. 88
7. Kamerový systém zaměstnavatele z pohledu GDPR - str. 93
7.1 Východiska při úvahách o kamerovém systému - str. 94
7.2 Aspekty kamerového systému - str. 95
7.3 Nakládání se záznamy a doba jejich uchování - str. 100
8. Doba uchování dokumentů v personální oblasti - str. 102
Druhá část Otázky a odpovědi

Další nabídka k tématu

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), 2. vydání

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), 2. vydání

Jana Pattynová, Lenka Suchánková, Jiří Černý, Miroslav Růžička a kolektiv - Nakladatelství Leges, s. r. o.

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů, GDPR, je jedním z nejvýznamnějších legislativních počinů posledních let. Stalo se globálním standardem pro ochranu dat a představuje také první komplexnější regulaci umělé inteligence. Druhé vydání komentáře reaguje na rozsáhlou ...

Cena: 1 190 KčKOUPIT

Ochrana osobních údajů podle obecného nařízení o ochraně osobních údajů (nejen) se zaměřením na pracovněprávní vztahy

Ochrana osobních údajů podle obecného nařízení o ochraně osobních údajů (nejen) se zaměřením na pracovněprávní vztahy

Jakub Morávek - Wolters Kluwer, a. s.

Publikace komplexně vykresluje problematiku ochrany osobních údajů, zejména pak ve vztahu k pracovněprávním vztahům. Vedle historické analýzy a analýzy principiálního podkladu právní úpravy obsahuje podrobný ...

Cena: 549 KčKOUPIT

GDPR. Hmotné a procesní aspekty prakticky

GDPR. Hmotné a procesní aspekty prakticky

Ondřej Fiala, Jan Grepl, Ondřej Lichnovský - C. H. Beck

Publikace má za cíl být průvodcem jakéhokoli subjektu nejenom v hmotném právu GDPR. Autoři ji člení do tří bloků, z nichž hlavní část tvoří hmotné právo GDPR. Druhou část věnují procesní úpravě, v níž pojednávají nejenom o „dvoukolovém“ řízení (nalézacím a přestupkovém) před Úřadem ...

Cena: 490 KčKOUPIT

Zákon o zpracování osobních údajů - Praktický komentář

Zákon o zpracování osobních údajů - Praktický komentář

Michal Nulíček, Josef Donát, Bohuslav Lichnovský, František Nonnemann, Petr Habarta - Wolters Kluwer, a. s.

Kniha přináší na český trh první praktický komentář k zákonu o zpracování osobních údajů (zákon č. 110/2019 Sb.), který do českého prostředí adaptuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679, tzv. obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) a transponuje směrnici ...

Cena: 424 KčKOUPIT

Zákon o zpracování osobních údajů - Komentář

Zákon o zpracování osobních údajů - Komentář

Barbora Vlachová, Martin Maisner - C. H. Beck

Zákon o zpracování osobních údajů je především adaptačním zákonem k obecnému nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), ale rovněž implementací směrnice o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů příslušnými orgány za účelem prevence, vyšetřování, odhalování ...

Cena: 690 KčKOUPIT

ÚZ č. 1319 - Zpracování osobních údajů, GDPR

ÚZ č. 1319 - Zpracování osobních údajů, GDPR

Sagit, a. s.

V dubnu 2019 byl dosavadní zákon o ochraně osobních údajů nahrazen novým zákonem o zpracování osobních údajů, který zejména obsahuje národní odchylky a upřesnění pro aplikaci obecného nařízené o ochraně osobních údajů ...

Cena: 65 KčKOUPIT

ZPRAVODAJSTVÍ

Zpravodajství vás každý týden seznámí s novými právními předpisy a publikacemi z vašeho oboru.
Přihlaste se k bezplatnému odběru.

Provozovatel

Nakladatelství Sagit, a. s.
Horní 457/1, 700 30 Ostrava-Hrabůvka
Společnost je zapsaná v obchodním
rejstříku vedeném KS v Ostravě,
oddíl B, vložka 3086.
IČ: 277 76 981
DIČ: CZ27776981

Telefony


Zásilkový obchod: 558 944 614
Předplatné ÚZ: 558 944 615
Software: 558 944 629
Knihkupci: 558 944 621
Inzerce: 558 944 634

E-maily


Zásilkový obchod: obchod@sagit.cz
Předplatné ÚZ: predplatne@sagit.cz
Software: software@sagit.cz
Knihkupci: knihkupci@sagit.cz
Inzerce: inzerce@sagit.cz

© 1996–2020 Nakladatelství Sagit, a. s. Všechna práva vyhrazena.