Váš nákupní košík:  prázdný Přihlášení obchod@sagit.cz

Navigace:  Úvod  »  Zákony  »  Sbírka zákonů

Sbírka zákonů


419

VYHLÁŠKA
Ministerstva zemědělství

ze dne 10. listopadu 2000,

kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 331/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici

Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb., (dále jen "zákon") pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici:

Čl. I

Vyhláška č. 331/1997 Sb. se mění takto:

1. § 9 zní:

"§ 9

Pro účely této vyhlášky se rozumí

a)   dehydratovaným výrobkem potravina vzniklá smísením složek se sníženým obsahem vlhkosti, pastovité nebo sypké konzistence, která se před konzumací obnoví zejména tekutinou,
b)   ochucovadlem výrobek určený k dochucení nebo zvýraznění chuti, zejména směs hydrolyzátů bílkovin nebo směs výtažků z koření a dalších extraktů nebo past a látek zvýrazňujících chuť, určený k dochucení nebo zvýraznění chuti,
c)   studenou omáčkou nebo dresinkem tekutý nebo emulzní výrobek používaný jako chuťová příloha k pokrmům a salátům, vyrobený zejména z jedlých olejů, zahušťovadel, stabilizátorů, emulgátorů, zeleniny, ovoce, koření a mléčných výrobků.".

2. V § 11 se dosavadní text označuje jako odstavec 1 a doplňuje se odstavec 2, který zní:

"(2) U studené omáčky a dresinku se na obalu dále ještě označí

a)   název druhu a skupiny,
b)   u emulgovaných údaj "emulgováno s obsahem tuku v %",
c)   podmínky skladování.".

3. V § 13 se odstavec 2 zrušuje a zároveň se ruší označení odstavce 1.

4. V § 16 se na konci odstavce 1 tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno c), které zní:

"c)   podmínky skladování s uvedením číselných hodnot.".

5. V § 16 odstavec 2 zní:

"(2) Přípustné záporné hmotnostní odchylky jsou uvedeny v příloze č. 9 tabulce 3.".

6. V § 17 se na konci doplňují tato slova: " , tabulkách 1 a 2".

7. § 18 včetně nadpisu se zrušuje.

8. V příloze č. 1 tabulka 2 zní:

"Tabulka 2
Přípustné záporné hmotnostní nebo objemové odchylky od spotřebitelského balení

hmotnost v g nebo objem v ml

hmotnostní nebo objemové odchylky v %

do 10

8

nad 10 do 50

5

nad 50 do 200

4

nad 200 do 1 000

2

nad 1 000

1".

9. Příloha č. 2 zní:

"Příloha č. 2 k vyhlášce č. 331/1997 Sb.

Smyslové požadavky na jakost

(Příloha je dostupná na adrese: http://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu.
Na www.sagit.cz není k dispozici v textové podobě)

10. Příloha č. 3 zní:

"Příloha č. 3 k vyhlášce č. 331/1997 Sb.

Fyzikální a chemické požadavky na jakost

(Příloha je dostupná na adrese: http://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu.
Na www.sagit.cz není k dispozici v textové podobě)

11. Příloha č. 5 zní:

"Příloha č. 5 k vyhlášce č. 331/1997 Sb.

Členění druhu na skupiny

Druh Skupina
Dehydratovaný výrobek polévka
  omáčka
  bujón
  vývar
  šťáva
  základ pokrmu
  směs pro přípravu hotového pokrmu
  směs pro přípravu dresinku
  směs pro přípravu zálivky
  směs pro přípravu dezertu
  směs pro přípravu krému
  směs pro přípravu polevy
  směs pro přípravu zmrzliny
  přísada do polévky
Studená omáčka nebo dresink emulgované
  neemulgované".

12. Příloha č. 6 zní:

"Příloha č. 6 k vyhlášce č. 331/1997 Sb.

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost

Smyslové požadavky

1. Dehydratované výrobky se hodnotí vždy po přípravě dle návodu. Vzhled, barva, konzistence, chuť a vůně musí být charakteristické pro druh výrobku označený na jeho obalu. Chuť a vůně výrobku musí být vlastní, bez cizích příměsí, nebo jinak změněné chuti a vůně.
2. Ochucovadla a studené omáčky mají vzhled, barvu, konzistenci, chuť a vůni po použitých surovinách charakteristických pro název výrobku označený na obalu. Chuť a vůně výrobku musí být vlastní, bez cizích příměsí, nebo jinak změněné chuti a vůně

Fyzikální a chemické požadavky:

1. Dehydratované výrobky obsahují nejvýše 15 % vody.
2. Studená omáčka nebo dresink s pH nejvýše 4,5.".

13. V příloze 9 se dosavadní tabulky označují jako "Tabulka 1" a "Tabulka 2".

14. V příloze 9 tabulka 2 zní:

"Tabulka 2
Fyzikální a chemické požadavky

 

 

Hořčice

plnotučná a

speciální kremžská

Sušina v % nejméně

20

32

Cukr jako sacharoza v %

nejméně 5,0 plnotučná
nestanovuje se u speciální

16

Kyselost jako kyselina octová v % nejvýše

2,5

1,9

Tuk v % nejméně

3,6

-

Písek v % nejvýše

0,1

0,1".

15. V příloze č. 9 se doplňuje tabulka 3, která zní:

"Tabulka 3
Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení

hmotnostní balení v g

hmotnostní odchylka v %

do 200

5

201 až 500

4

501 až 1000

3

nad 1000

2".

Čl. II
Přechodná ustanovení

(1) Potraviny uvedené do oběhu přede dnem účinnosti této vyhlášky se posuzují podle dosavadních právních předpisů.

(2) Označení potravin podle dosavadních právních předpisů lze používat nejpozději do 31. prosince 2001.

Čl. III
Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2001.

Ministr:
Ing. Fencl v. r.

E-shop

Insolvenční správce

Insolvenční správce

Mgr. Zuzana Šnoblová, Mgr. Bc. Vítězslav Němčák - Wolters Kluwer, a. s.

Publikace nabízí praktickou pomůcku pro přípravu ke zkouškám a zvláštním zkouškám insolvenčního správce. Popisuje organizační průběh těchto zkoušek – včetně upozornění na všechny úkony, které jsou uchazeči o tuto zkoušku povinni vykonat, zmiňuje také materiály sloužící k přípravě a ...

Cena: 536 KčKOUPIT

ÚZ č. 1169 - Občanský zákoník

ÚZ č. 1169 - Občanský zákoník

Sagit, a. s.

Po třech letech existence byly v občanském zákoníku provedeny první změny; tyto změn jsou v textu vyznačeny tučně; protože změny nabývají účinnosti postupně, je u každé z nich uvedeno datum konkrétní účinnosti. Pro orientaci v rozsáhlém textu zákoníku je zařazen podrobný věcný ...

Cena: 139 KčKOUPIT

Majetek územních samosprávných celků v teorii a praxi, 2. vydání

Majetek územních samosprávných celků v teorii a praxi, 2. vydání

Petr Havlan, Jan Janeček a kolektiv - Nakladatelství Leges, s. r. o.

Kniha uceleně zpracovává majetkoprávní problematiku českých územních samospráv, tj. obcí a krajů. Autorský kolektiv složený z vysokoškolských učitelů a současně z řad odborníků působících v samosprávných ...

Cena: 560 KčKOUPIT

Právní předpisy

Sbírka zákonů ČR

 /
Číslo  /
Částka  /

Sbírka mezinárodních smluv

 /
Číslo  /
Částka  /

Finanční zpravodaj

 /
Číslo  /

Provozovatel

Nakladatelství Sagit, a. s.
Horní 457/1, 700 30 Ostrava-Hrabůvka
Společnost je zapsaná v obchodním
rejstříku vedeném KS v Ostravě,
oddíl B, vložka 3086.
IČ: 277 76 981
DIČ: CZ27776981

Telefony


Zásilkový obchod: 558 944 614
Předplatné ÚZ: 558 944 615
Software: 558 944 629
Knihkupci: 558 944 621
Inzerce: 558 944 634

E-maily


Zásilkový obchod: obchod@sagit.cz
Předplatné ÚZ: predplatne@sagit.cz
Software: software@sagit.cz
Knihkupci: knihkupci@sagit.cz
Inzerce: inzerce@sagit.cz

Obchodní podmínky

© 1996–2017 Nakladatelství Sagit, a. s. Všechna práva vyhrazena.